CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS

Saturday, March 14, 2009

bentuk-Bentuk Bid'ah (orang mati)

  1. Meletakkan /menaburkan bunga pada jenazah atau kuburan.Perbuatan ini menyerupai orang-orang kafir.Padahal Rasulullah bersabda, "Barangsiapa menyerupai suatu kaum,Dia termasuk kaum itu." (Hadith Riwayat Ahmad)
  2. Menghormati arwah para pahlawan dan lainnya,Dengan menheningkan cipta.Ini adalah bid'ah yang sangat mungkar.Penghormatan baginya cukup dengan doa dan memohonkan ampun baginya.
  3. Tidak boleh memajang foto mereka yang sudah mati (demikian juga yang masih hidup),dengan alasan mengenang atau lainnya.Rasulullah S.A.W bersabda kepada Ali R.A yang bermaksud:
  4. "Janganlah biarkan suatu gambar,kecuali kau merosakkannya.Jangan kau biarkan kuburan yang dibangun,kecuali kau ratakannya dengan tanah." (Hadith Riwayat Muslim)
  5. Mengadakan thlilan atau takbir ramai-ramai dengan suara yang tinngi,berkenaan dengan seseorang yang meninggal dunia.Yang disyariatkan adalah doa dan zikir.
  6. Adzan dalam kubur,atau setelah meletakkan jenazah di liang lahad.Ini tidak pernah dilakukan oleh Rasulullah S.A.W juga para sahabat.Padahal beliau bersabda "Barangsiapa membuat perkara baru dalam agama ini,padahal bukan menjadi bagian agama nya,ia tertolak.
  7. Doa bersama setelah Shalat jenazah,atau setelah menguburnya.Yang disyariatkan adalah berdoa sendiri-sendiri.
  8. Mengubur mayat dengan peti.Seharusnya mayat dikubur langsung dengan kain kafan,tanpa peti.Kecuali bila keadaan tidak memungkinkan,seperti anggota tubuh yang terpotong,atau peraturan suatu negara tidak boleh jika tidak menggunakannyaa, barulah penggunaan peti diperbolehkan.

0 comments: